zondag 27 januari 2019

De knie - een updeet



Goede morgen,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een stuk heb geschreven voor het blog. Hoogste tijd voor een update over de knie. Zoals eerder gemeld gaat de revalidatie gestaag vooruit. Zo goed in feite, dat de fysiotherapie voor het specifiek aspect “knie” inmiddels is afgerond. ’t Is nu een kwestie van verder uitbouwen. Zorgen dat de kracht volledig terugkeert in het rechter been.

De reguliere fysiotherapie voor Parkinson gaat gewoon door. Want, net als de ziekte zelf, heeft de therapie een chronisch karakter 😏.

Voordat we vorige week de fysio specifiek voor de knie hebben gestopt, heeft de fysiotherapeut de geijkte tests gedaan. Tests die ze periodiek moeten uitvoeren teneinde de onderbouwing van de voortdurende behandeleng  te kunnen overleggen. Tijdens die test worden allerlei aspecten gecheckt en getest. Bijvoorbeeld hoe stabiel je staat, hoe ver men reeds is als het gaat om de balans, hoe het gaat met lopen, enzovoorts. Op de meeste onderdelen scoorde ik beter dan voor de knie-operatie. Toch iets van waar dat je na zo’n operatie terugkomt als en 18-jarige? 

Zal wel niet, maar blij ben ik wel met het resultaat. Lopen gaat me makkelijk af (ook zonder krukken). Ik maak inmiddels wekelijks wandelingen die ergens tussen de 7,5 en 10 kilometer lang zijn. Mij hoor je niet klagen, ik zeg niet “vervang de andere knie ook maar”.

Oh ja, bijna vergeten. de promotiefilm over DBS van het MUMC staat online. De opnames hebben eind 2017 hebben plaatsgevonden, zie het blog in december 2017 ………… In de promotiefilm wordt uitgelegd wat DBS is, wanneer het wordt toegepast en welke specialismen erbij betrokken zijn. Je vindt de film op de site van het MUMC, helemaal naar beneden scrollen en bij MUMC TV de filmpjes die daar staan “Beter door meer kennis: Parkinson en DBS” te kiezen.

Ik sta nog steeds achter het verhaal maar heb ook aangegeven dat ik inmiddels ook meer aspecten zou kunnen toevoegen aan het verhaal.  Naast het inregelen van het DBS-systeem zijn er ook psychologische zaken die soms nadrukkelijk op de voorgrond treden en op andere momenten “net onder het oppervlak“ blijven. Ik verwijs bijvoorbeeld naar de verhalen die het gevecht beschrijven over de reïntegratie naar mijn functie na de operatie. Binnen de afdeling neuro-psychologie wordt dit ook onderkend. Wie weet, een volgende opname of een ander platform om het verhaal te vertellen.

Ik ga er vanuit dat er zich geen nieuwe "onverwachte" ongemakken voordoen die ik hier moet beschrijven en nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het inregelen zullen minder frequent worden. Stopt het blog dan? Nope, maar de volgende berichten zullen steeds een bepaald onderwerp behandelen (vb Parkinson en behandelingsmogelijkheden of Parkinson en je relatie, en zo kun je een tijdje doorgaan).

Groeten Gerlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten